ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΟΜΗΡΟΥ 9 ΑΘΗΝΑ - TΗΛ: 210 3626186
  • Αρχική
  • Γνωρίστε μας
  • Γνωριμία με τις ενοριακές Κάριτας
  • Αγίου Φραγκίσκου - Αγ. Ανάργυροι Αττικής

Γνωριμία με το έργο ενοριακής Κάριτας Αγίου Φραγκίσκου - Αγ. Ανάργυροι Αττικής

Caritas στη λατινική γλώσσα σημαίνει αγάπη.

H ετυμολογική της προέλευση ανάγεται στην αρχαία ελληνική λέξη κάρα=κεφαλή, που αποτελούσε προα

Η ενοριακή Κάριτας Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Εφημέριου π. Gulio Gramegna και ομάδας εθελοντών, που προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε διαφορετικούς τομείς δράσης, μέσα στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής και κοινωνικής συμπαράστασης προς τους ενορίτες που βρίσκονται σε ανάγκη και λειτουργώντας με το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Αναλυτικά, στις δράσεις της συγκαταλέγονται:

Η διαχείριση του προγράμματος «Αγαπώ και Προσφέρω» της Κάριτας Αθήνας δίνει ανακούφιση σε 40 περίπου οικογένειες της ενορίας μας με οικονομικά προβλήματα, καθώς τους χορηγούνται κάθε μήνα από μια επιταγή super market αξίας 40€, για αγορά τροφίμων, ποσό έως 50€ για την πληρωμή μέρους λογαριασμού ΔΕΚΟ, καθώς και ποσό έως 50€ για την πληρωμή μέρους λογαριασμού φαρμάκων.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, τον περασμένο Νοέμβριο, κλιμάκιο μελών της ενοριακής οργάνωσης, με επικεφαλής τον εφημέριό μας, επισκέφθηκε άμεσα την πληγείσα περιοχή και συγκεκριμένα την Τετάρτη 22 του μηνός, για να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης (γαλότσες, πλαστικά ποτήρια, πιάτα κλπ, καθώς και τρόφιμα και πλαστικές φιάλες νερού),παραδίδοντάς τα στους αρμόδιους του Δήμου.

Μεγάλη ποσότητα ρουχισμού, που συγκεντρώθηκε από προσφορές ενοριτών μας, παραδόθηκε στα γραφεία της Κάριτας Αθήνας για τις ανάγκες του Προσφυγικού Έργου.

Κάθε μήνα, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, προσφέρεται «Η Τσάντατου περαστικού»γεμάτη με τρόφιμα,σε 40 περίπου συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Πρόκειται για προσφορά της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου.

Λίγες ημέρες πριν την εορτή των Χριστουγέννων (14-12-2017)ομάδα 15 μελών μας επισκέφτηκε τον Οίκο Ευγηρίας «ΚαλόςΣαμαρείτης» στην Πεύκη, για να διασκεδάσει τους ηλικιωμένους με συνοδεία μουσικών οργάνων και να τους προσφέρει κέρασμα με μεζεδάκια, ενώ δεν παρέλειψε να θαυμάσει και τοπαζάρι με τις χειροποίητες κατασκευές που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες που διαβιούν στο ίδρυμα.

Δύο bazaars, ένα πασχαλινό (25 &26 Μαρτίου 2017)κι ένα χριστουγεννιάτικο (2, 3, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2017) οργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, αποφέροντας κι ικανοποιητικά έσοδα, που αποτελούν απαραίτητους πόρους για τις ανάγκες της ενοριακής μας Κάριτας!

Τέλος, η Κάριτας Αγίου Φραγκίσκου τίμησε το μέλος κα Ορσαλία Κρητικού για την 35χρονη πολύτιμη προσφορά της στο φιλανθρωπικό τηςέργο, απονέμοντας πλακέτα, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 12 Μαρτίου. Την απονομή έκανε το ενεργό μέλος κα Αντριάνα Κολέγια.

σφιλή προσφώνηση των αρχαίων Ελλήνων εκφράζοντας αγάπη, τρυφερότητα, θαυμασμό, ή και τιμή προς ένα άτομο, όπως εμείς χρησιμοποιούμε αντίστοιχα την λέξη καρδιά μου. Π.χ στην τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» αναφέρεται «ὦ κοινὸν αὐτάδελφον Ἰσμήνης κάρα», που αποδίδεται ως «πολυαγαπημένη μου αδερφή Ισμήνη».

Οι Λατίνοι μιμούμενοι τους αρχαίους Έλληνες ακόμη και σε εκφράσεις, χρησιμοποίησαν σε τραγωδία το «Ο cara conjux», δηλαδή «ὦ συζυγική κεφαλή, ὦ αγαπημένη μου σύζυγε».

Διατηρώντας τη ρίζα οι μετέπειτα ευρωπαϊκές γλώσσες δημιούργησαν πλήθος λέξεων όπως: cher, chérie, caro (αγαπημένος/η), caresse (χάδι), care (φροντίδα), caressing (χαϊδευτικό), cara (πρόσωπο), charité, charity, carita, caridad (φιλανθρωπία) κλπ.

Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας, με ενεργό δράση σε περισσότερες από 165 χώρες στον κόσμο)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κάριτας Αθήνας
Ομήρου 9, 106 72 Αθήνα
Τηλ. / Φαξ: (+30) 210 3626 186
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.30 – 16.00

Τομέας Προσφυγικού Έργου
Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
Φαξ: 210 5246 646
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00

Κέντρο Συμβουλευτικής
Καποδιστρίου 52, 104 32 - Αθήνα
Τηλ: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
e-mail: socialservices@caritasathens.gr 
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00 (κατόπιν ραντεβού)


Caritas Athens Greece © 2019 All rights reserved.