ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΟΜΗΡΟΥ 9 ΑΘΗΝΑ - TΗΛ: 210 3626186
  • Αρχική
  • Γνωρίστε μας
  • Γνωριμία με τις ενοριακές Κάριτας
  • Αγίων Αποστόλων - Βούλα

Γνωριμία με το έργο ενοριακής Κάριτας Αγίων Αποστόλων - Βούλα

Η τοπική Κάριτας Βούλας δραστηριοποιείται στην ενορία των Αγίων Αποστόλων, στη νότια Αθήνα, που παλαιότερα υπήρξε παραθεριστικός οικισμός, δίπλα στη θάλασσα. Η περιοχή, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση και την ανεργία. Εκτός των Ελλήνων οι ενορίτες μας έχουν διεθνή καταγωγή.

Το έργο που επιτελεί με τους 60 εθελοντές της είναι μεγάλο. Εδώ και δέκα χρόνια έχει καθιερώσει εβδομαδιαίο συσσίτιο, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φτωχότερων συμπολιτών μας, αρχικά με μικρότερο αριθμό σιτιζόμενων ατόμων.

Τα τρία τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια και τη στήριξη του ιερέα της ενορίας μας π. Cristian η ενοριακή Κάριτας τροφοδοτεί όλο και περισσότερους άπορους Έλληνες με μειωμένες συντάξεις και ειδικά εφέτος έναν απίστευτο αριθμό ανέργων και ανασφάλιστων μεσηλίκων, που είναι ακάλυπτοι από το σύστημα Πρόνοιας. 

Την περίοδο αυτή παρέχει σταθερά εκατό (100) ζεστά γεύματα και πακέτα με τρόφιμα. Κάθε Τετάρτηπρωί προσέρχονται εθελόντριες και μαγειρεύουν στην κουζίνα της ενορίας ζυμαρικά ή ρύζι. Το φαγητό χωρίζεται σε μερίδες, συσκευάζεται ενώ προστίθενται και κονσέρβες, ξηρά τροφή, γάλα, φρούτα, λαχανικά, τυρί και βρασμένα αυγά, ανάλογα με τα άτομα της κάθε οικογένειας στις οποίες προσφέρεται. Οι επωφελούμενοι προσέρχονται με αριθμό προτεραιότητας και χωρίζονται σε ομάδες των επτά ατόμων για να σερβιριστούν. Έπειτα βγαίνουν στην αυλή για να πιούν καφέ, τσάι, ή αναψυκτικό, να φάνε γλυκό και να κουβεντιάσουν μεταξύ τους τα θέματα που τους απασχολούν (προβλήματα υγείας, οικονομικά, οικογενειακά κλπ). Στη συνέχεια παίρνουν τα πακέτα με τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα παπούτσια και ό,τι άλλο χρειάζονται, από τις υπάρχουσες προσφορές, που μας παρέχονται από την ευρύτερη περιοχή της Βούλας και οι οποίες ολοένα και αυξάνονται: τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αρτοποιεία και super-markets, άρχισαν να μας δίνουν τρόφιμα που αποσύρονται από τα ράφια, ή έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης. Εθελοντές μας τα παραλαμβάνουν και τα φέρνουν στην εκκλησία, όπου διαχωρίζονται και μπαίνουν ανά είδος στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε άλλες είκοσι (20) οικογένειες με τρόφιμα κάθε Κυριακή.

 Μια άλλη ομάδα εθελοντών διαχωρίζει προσφερόμενα είδη (ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια κ.λπ.) για θα πωληθούν στο μηνιαίο παζάρι της ενοριακής μας Κάριτας. Με το ποσό που συλλέγεται, χρηματοδοτείται η ενοριακή φιλανθρωπική δράση σε οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους, άστεγους και σε οποιονδήποτε άλλον κριθεί απαραίτητο από τον ιερέα, ο οποίος καθορίζει και ιεραρχεί τις ανάγκες και τις προτεραιότητες κατά την μηνιαία μας συνάντηση. Όσα από τα είδη δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από εμάς ή μάς τα ζητάνε (π.χ. μωρουδιακά) στέλνονται στις αδερφές της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, στον Κολωνό, που τα διαθέτουν κατά την κρίση τους. Πρόσφατα δεχτήκαμε την προσφορά μιας εθελόντριας κομμώτριας. Ακόμη, συστήνουμε περιστατικά σε εθελοντές ιατρικών υπηρεσιών ή οπουδήποτε μπορούν να λύσουν το ατομικό  πρόβλημα ενός συνανθρώπου μας που βρίσκεται σε ανάγκη.

Μια ακόμη ιδιαίτερη δραστηριότητά μας, είναι ο επαναπατρισμός ενοριτών μας! Όσων δηλαδή επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και δεν έχουν την δυνατότητα. Για τους  πολίτες εκτός Ε.Ε. τα έξοδα αναλαμβάνει η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης (ΔΟΕ), ενώ για τους υπόλοιπους τα καλύπτει ηΚάριτας Βούλας. Συγκεκριμένα βρισκόμαστε σε επαφή με την Πολωνική Πρεσβεία, η οποία αναλαμβάνει την συνένωση μακροχρόνιων χωρισμένων οικογενειών, προμηθεύοντας με τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η στήριξη των ενοριτών μας αποτελεί προτεραιότητά μας! Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις ότι οι πράξεις ανθρωπιάς γίνονται παράδειγμα προς μίμηση, καθώς οι δραστηριότητές μας αποτελούν πηγή έμπνευσης κινητοποιώντας κάποιους  εθελοντές μας από τον τοπικό Δήμο να δημιουργήσουν το δικό τους συσσίτιο στη Βάρκιζα, βασιζόμενοι στα δικά μας πρότυπα!

Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας, με ενεργό δράση σε περισσότερες από 165 χώρες στον κόσμο)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κάριτας Αθήνας
Ομήρου 9, 106 72 Αθήνα
Τηλ. / Φαξ: (+30) 210 3626 186
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.30 – 16.00

Τομέας Προσφυγικού Έργου
Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
Φαξ: 210 5246 646
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00

Κέντρο Συμβουλευτικής
Καποδιστρίου 52, 104 32 - Αθήνα
Τηλ: 210 3317471
e-mail: socialservices@caritasathens.gr 
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00 (κατόπιν ραντεβού)


Caritas Athens Greece © 2019 All rights reserved.