ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΟΜΗΡΟΥ 9 ΑΘΗΝΑ - TΗΛ: 210 3626186
  • Αρχική
  • Νέα
  • Η Κάριτας Αθήνας φιλοξένησε δύο φοιτήτριες κατά το Προσκυνηματικό τους ταξίδι με τα πόδια προς τους Αγίους Τόπους

Η Κάριτας Αθήνας φιλοξένησε δύο φοιτήτριες κατά το Προσκυνηματικό τους ταξίδι με τα πόδια προς τους Αγίους Τόπους

 

 

Η προσκυνηματική πορεία του Αγίου Ιακώβου στην Κομποστέλα της Πορτογαλίας είναι, αν όχι η πιο γνωστή, από τις γνωστότερες σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα στην Κάριτας Αθήνας είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε και για ένα άλλο προσκύνημα, που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στους Αγίους Τόπους, η Αιθερία*, κατά το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ. και σήμερα ακολουθούν διάφορες ομάδες νέων, κυρίως από τη Γαλλία.

Αφορμή στάθηκε η φιλοξενία από την Κάριτας Αθήνας δύο φοιτητριών: της 22χρονης Μπερενίς και της 23χρονης Φοστίν που γνωρίστηκαν στην χριστιανική ένωση του πανεπιστημίου τους και ύστερα από μια πνευματική προετοιμασία δυόμιση χρόνων και με μόνο όπλο την πίστη τους αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματα της Αιθερίας για να προσκυνήσουν τον Πανάγιο Τάφο. 

Ξεκίνησαν στις 24 Ιανουαρίου από το Παρίσι και ήδη μέχρι σήμερα έχουν διανύσει με τα πόδια πάνω από 3.000 χλμ. Το μόνο που ζητούν είναι φιλοξενία από φορείς ή τους κατοίκους των περιοχών από όπου περνούν. Την Τετάρτη 14 Ιουλίου οι δύο προσκυνήτριες έφθασαν στην Αθήνα, όπου έπρεπε να σταματήσουν για 5 ημέρες, μέχρι να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του Covid 19.

Η Κάριτας Αθήνας θέλοντας να διευκολύνει την προσκυνηματική τους πορεία, προσέφερε ασφαλή φιλοξενία στις δύο νεαρές φοιτήτριες σε εγκαταστάσεις της Αρχιεπισκοπής στο Νέο Κόσμο, καθώς και ζεστό γεύμα καθόλη την παραμονή τους στην πρωτεύουσα. Σε αντάλλαγμα της αδελφικής φιλοξενίας οι προσκυνήτριες ζήτησαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο συσσίτιο της οδού Καποδιστρίου. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης, Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανό Ροσσολάτο, τον Αντιπρόεδρο και Διευθυντή της Κάριτας Αθήνας π. Γιώργο Ντάγκα, την Γραμματέα του Δ.Σ. κα Ελισάβετ Ιουστινιανού-Μέρριττ, τη συντονίστρια Προγραμμάτων κα Καλλιόπη Παπακαλού, καθώς και εργαζομένους, με τους οποίους μοιράστηκαν την εμπειρία τους.

Σε δεύτερη συνάντηση, που είχα μαζί τους, οι δύο κοπέλες ευχαρίστησαν και πάλι την Οργάνωση για τη φιλοξενία που συνέβαλε πολύ στην ξεκούρασή τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Κύπρο και τον Λίβανο με τελικό προορισμό τους Αγίους Τόπους.

Διαβεβαίωσαν, ακόμη, ότι θα μεταφέρουν στην πατρίδα τους την εμπειρία που έζησαν στην Κάριτας Αθήνας με την ελπίδα μιας μελλοντικής συνεργασίας. Τέλος, ζήτησαν να προσευχόμαστε για την ολοκλήρωση του προσκυνήματός τους, καθώς θα βρεθούν σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή. Δίνοντας μια σφιχτή χειραψία με χαιρέτισαν λέγοντας «En union de prière» που μεταφράζεται ως «ενωμένοι στην προσευχή».

Καλό δρόμο να έχετε!!!

 

Στανίσλαος Στουραΐτης

 

*Ως τόπος καταγωγής της Αιθερίας πιθανολογείται η Γαλλία ή η Γαλλικία (Ισπανία). Οι περισσότεροι ερευνητές τη θεωρούν μοναχή ή ηγουμένη μονής, αλλά δεν αποκλείεται να ήταν λαϊκή, αριστοκρατικής καταγωγής «που την συγκινούσε ιδιαίτερα η εκκλησιαστική ζωή, ο μοναχικός βίος και τα ταξίδια».

Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας, με ενεργό δράση σε περισσότερες από 165 χώρες στον κόσμο)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κάριτας Αθήνας
Ομήρου 9, 106 72 Αθήνα
Τηλ. / Φαξ: (+30) 210 3626 186
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.30 – 16.00

Τομέας Προσφυγικού Έργου
Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
Φαξ: 210 5246 646
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00

Κέντρο Συμβουλευτικής
Καποδιστρίου 52, 104 32 - Αθήνα
Τηλ: 210 3317471
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00 (κατόπιν ραντεβού)


Caritas Athens Greece © 2019 All rights reserved.