ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΟΜΗΡΟΥ 9 ΑΘΗΝΑ - TΗΛ: 210 3626186

Έκκληση σε εθελοντική αιμοδοσία

Αγαπητοί  Φίλοι και Εθελοντές Αιμοδότες της Κάριτας Αθήνας,

Το Ε.ΚΕ.Α.  (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας)με σκοπό τη διασφάλιση των απαραίτητων αποθεμάτων αίματος της χώρας, κατά την πρωτόγνωρη και δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε,και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και της ασφάλειας των εθελοντών αιμοδοτών, τους καλεί να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής για τους συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται περίπου 580.000 φιάλες αίματος. Λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 20% τα αποθέματα αίματος, αφού οι πολίτες φοβούνται να μεταβούν στα νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση των ασθενώνπου κάνουν συνεχείς μεταγγίσεις (π.χ. με μεσογειακή αναιμία ή αιματολογικές κακοήθειες).

«Μένουμε σπίτι,

βγαίνουμε και για αιμοδοσία!!!»

 

Ο Τομέας Αιμοδοσίας της Κάριτας Αθήναςμε Αριθμό Μητρώου Αιμοδοτών (Α.Μ.Α) 10655συμμετέχοντας στην  έκκληση αυτή προτρέπει τους εθελοντές αιμοδότες της να προσέλθουν να δώσουν αίμα σ΄ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Σε μια αίθουσα κατάλληλα εξοπλισμένη και εύκολα προσβάσιμη, μπορούν να προσφέρουν αίμα με ασφάλεια, εκτός νοσοκομείου, με την επίβλεψη εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας και με ιδιαίτερη μέριμνα για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ.

Αίθουσα Αιμοληψιών Δυτικού Τομέα

Λ. Θηβών 314, γήπεδο Σταύρος Μαυροθαλασσίτης,(πλησίον ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω)

Δευτέρα έως Παρασκευή: 15:00-20:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας για ραντεβού: κα Καράμπελλα 2105697986

 

«Μένουμε δυνατοί, δίνουμε αίμα!»

  • Ας μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει,  τον πανικό με τη σωστή πληροφόρηση.
  • Να είμαστε εκεί, ό ένας για τον άλλο, στα εύκολα και στα δύσκολα!
  • Ελπίζουμε οι αιμοδότες μας, για άλλη μια φορά, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας.

«Δίνουμε αίμακαιμετάμένουμεσπίτι.»

Ο εθελοντής αιμοδότης θα πρέπει να έχει μαζί του το Α.Δ.Τ ή διαβατήριο,  τον Α.Μ.Κ.Α και να αναφέρει  ότι δίνει αίμα από την Κάριτας Αθήνας  με αριθμό μητρώου 10655 στο Ε.Μ.Α (Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών)

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει:

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-Να είναι 18-65 ετών

-Να είναι απολύτως υγιής

-Να μην ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή (εξαιρούνται συγκεκριμένα σκευάσματα)

-Οι γυναίκες να μην αιμοδοτούν κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της εγκυμοσύνης

-Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία

-Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

-Να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 24 ώρες

-Εάν έχει κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 4 μήνες

-Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό (πρωινή αιμοδοσία), ή ελαφρύ μεσημεριανό και να έχουν περάσει 2-3 ώρες (απογευματινή αιμοδοσία)

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-Να πιει τον χυμό και να φάει τα μπισκότα που θα του προσφερθούν

-Να παραμείνει στο χώρο της Αιμοδοσίας, τουλάχιστον για μισή ώρα

-Να μην καπνίσει για 2 ώρες 

-Να μην οδηγήσει για 2 ώρες 

-Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση

-Να πιεί πολλά υγρά και να φάει ένα καλό γεύμα

-Να αποφύγει την κατανάλωση αλκοόλ

-Να ζητήσει βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό αν αισθανθεί αδιαθεσία

 

ΤΟΜΕΑΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3626186

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (Ε.ΚΕ.Α)

 

«Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος

έναντι της λοίμωξης από το νέο Κορωνοϊό COVID-19’»

 

Γενικά Δεδομένα

O ιός 2019-nCOV είναι στέλεχος της οικογένειας των κορωνοϊών, απομονώθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο στα τέλη του 2019 στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei της Κίνας. Οι κορωνοϊοί είναι ιοί του αναπνευστικού συστήματος οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν, από ένα κοινό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία SARS-COV και MERS-COV.

Η αρχική πηγή της λοίμωξης δεν έχει πλήρως εντοπισθεί. Η ύπαρξη συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει πλέον τεκμηριωθεί και με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα ο μέσος χρόνος επώασης υπολογίζεται σε 5-14 ημέρες.

Ο τρόπος μετάδοσης του 2019-nCOV γίνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και με άμεση ηέμμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού.

Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μολυσμένων ατόμων παραμένουν ασυμπτωματικοί, ενώ η θνητότητα στους νοσούντες είναι περίπου 2%.

 

Μέτρα Πρόληψης& Ενημέρωσης

Σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές επιλογής αιμοδοτών, για προληπτικούς λόγους, σε άτομα μεοποιαδήποτε κλινικά αποδεδειγμένη αναπνευστική νόσο εφαρμόζεται προσωρινός αποκλεισμός από αιμοδοσία.

Μέχρι σήμερα δεν έχει περιγραφεί μετάδοση αναπνευστικών ιών με μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση ιστών, κυττάρων ή οργάνων, όπως επίσης, δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του SARCOV-2 με το αίμα, ιστούς, όργανα και κύτταρα.

Αν και ο θεωρούμενος κίνδυνος μετάδοσης του νέου αυτού ιού με το αίμα και τις άλλες ουσίεςανθρώπινης προέλευσης είναι πολύ μικρός, υπάρχει σχετική αβεβαιότητα σχετικά με την διάρκεια της  ιαιμίας κατά την ασυμπτωματική περίοδο επώασης του ιού.

 

Με βάση τα παραπάνω συνιστάται :

  • Προληπτικός αποκλεισμός από αιμοδοσία για 28 ημέρες ατόμων μετά από πιθανή έκθεσησε επιβεβαιωμένο κρούσμα ή σε ταξιδιώτες μετά την επιστροφή του από τις ακόλουθεςπεριοχές: Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταιβάν, Ιαπωνία, Ιράν, Νότια Κορέα, Ιταλία και κάθε άλλη περιοχή με συνεχιζόμενημετάδοση της λοίμωξης. Παρακολούθηση της σχετικής ιστοσελίδας του Ε.Ο.Δ.Υ(eody.gr)
  • Άτομα τα οποία νόσησαν από τον ιό COVID-19 αποκλείονται από αιμοδοσία για τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων και την αποθεραπεία.
  • Καθοδήγηση των εθελοντών αιμοδοτών και παρότρυνση τους να αυτοαποκλείονται αν δεν αισθάνονται καλά, όπως και να αναφέρουν τυχόν νόσηση για διάστημα 14 ημερών μετά την αιμοδοσία
  • Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μετάδοσης κορωνοϊού ή άλλου αναπνευστικού ιού με μετάγγιση αίματος, οι αιμοδότες μπορούν άφοβα ναπροσφέρουν αίμα εφόσον δεν έχουν έρθει σε στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένοκρούσμα της εν λόγω λοίμωξης ή δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού σε προσβεβλημένες από τονCOVID-19 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας, με ενεργό δράση σε περισσότερες από 165 χώρες στον κόσμο)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κάριτας Αθήνας
Ομήρου 9, 106 72 Αθήνα
Τηλ. / Φαξ: (+30) 210 3626 186
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.30 – 16.00

Τομέας Προσφυγικού Έργου
Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
Φαξ: 210 5246 646
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00

Κέντρο Συμβουλευτικής
Καποδιστρίου 52, 104 32 - Αθήνα
Τηλ: 210 3317471
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00 (κατόπιν ραντεβού)


Caritas Athens Greece © 2019 All rights reserved.