ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΟΜΗΡΟΥ 9 ΑΘΗΝΑ - TΗΛ: 210 3626186
  • Αρχική
  • Νέα

Εκδρομή στην Παιανία για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας «Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς της ανατολικής πλαγιάς του Υμηττού»

Επίσκεψη/ξενάγηση στο ιστορικό σπήλαιο της Παιανίας γνωστό και ως Κουτούκι και στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης & Λαογραφίας του Ιδρύματος Βορρέ, καθώς και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τομέα Τρίτης Ηλικίας διοργανώνει η Κάριτας Αθήνας, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020!
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μεγαλύτερο και ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Αττικής, ηλικίας 2.000.000 ετών, το οποίο συντηρήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και έχει δοθεί και πάλι στο κοινό τα τελευταία τέσσερα χρόνια!
Βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μ. στις ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου του Υμηττού στην Παιανία, γενέτειρα του αρχαίου πολιτικού και ρήτορα, Δημοσθένη, 35 χλμ. περίπου από το κέντρο της πρωτεύουσας. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία το 1926 και το εσωτερικό του εξερευνήθηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα. Τη χαρτογράφησή του έκαναν το 1954 οι σπηλαιολόγοι Ιωάννης και Άννα Πετροχείλου. Χάρη στον πλούσιο λιθωματικό του διάκοσμο, το «Κουτούκι» αναδείχθηκε τουριστικά στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 από τον Ε.Ο.Τ. Το 2000 η χρήση του αποδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η μοναδική του αίθουσα, διαστάσεων περίπου 60 Χ 60 μ., χωρίζεται σε μικρότερες με πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οι σχηματισμοί και οι χρωματισμοί των οποίων δημιουργούν υποβλητική ατμόσφαιρα. Η πρόσβαση γίνεται από τεχνητή σήραγγα, μήκους 17 μ., που κατασκευάστηκε για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, ενώ η τουριστική διαδρομή έχει μήκος 350 μ.
Στη συνέχεια θα επισκεφθούν το Μουσείο Βορρέ, που ιδρύθηκε το 1983 για να δωριστεί στο ελληνικό κράτος και αποτελεί ένα διαχρονικό Μουσείο Λαϊκής και Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, διαθέτοντας 6.000 εκθέματα, τα οποία καλύπτουν 2.500 χρόνια ιστορίας, με σκοπό την παρότρυνση των Ελλήνων να σώζουν και να διατηρούν την εθνική τους κληρονομιά!
Στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες καλύπτουν 14 περίπου στρέμματα και διαθέτουν ένα σύμπλεγμα κτιρίων των αρχών του 19ου αι., συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ., αποτελούμενο από τέσσερις αγροτικές οικίες, τα υπολείμματα ενός σταύλου και ένα πατητήρι (αναπόσπαστο κομμάτι των παραδοσιακών νοικοκυριών της περιοχής) που περιβάλλονται από εκτενείς αυλές και κήπους, με πληθώρα δένδρων και καλλωπιστικών φυτών, παρουσιάζεται ένα πανόραμα της Ελλάδας του παρελθόντος και του παρόντος.
Αποτελείται από δύο τμήματα: το λαογραφικό τμήμα «Πυργί», κατοικία του ιδρυτή και Προέδρου του, γνωστού Ελληνο-Καναδού συλλέκτη Ίωνα Βορρέ (1924 - 2015), με εκθέματα σπάνια έπιπλα (δείγματα ιταλικών, ισπανικών και γαλλικών επίπλων του 18ου και 19ου αιώνα), αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεραμικά, υπέρθυρα, χειροποίητα χαλιά, χωριάτικες γούρνες, κιούπια, μυλόπετρες, στόμια πηγαδιών και αγροτικά εργαλεία, ζωγραφικά έργα και χαρακτικά και διάφορα σημαντικά ευρήματα της αρχαιότητας, καθώς και τον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής Σύγχρονης Τέχνης με πίνακες και γλυπτά σημαντικών συγχρόνων Ελλήνων καλλιτεχνών του β΄ μισού του 20ού αιώνα, όπως των: Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Γαΐτη, Κώστα Τσόκλη, Αλέκου Φασιανού κ.ά.
Η πρόσβαση/μεταφορά θα γίνει με πούλμαν που θα εξυπηρετήσει τις ενορίες της εκκλησιαστικής μας επαρχίας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο κεντρικό γραφείο της Κάριτας Αθήνας (Ομήρου 9, τηλ: 210 3626186, από τις 08.30-14.30) με προκαταβολή και καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη 9/1/2020.
Μέγιστος αριθμός συμμετοχής 54 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τιμή κατ΄άτομο: 25€. Περιλαμβάνεται η μεταφορά, η είσοδος και οι ξεναγήσεις στο Σπήλαιο και το Μουσείο, ο καφές και η πίτα στον πανέμορφο χώρο της οικίας του Ίωνα Βορρέ, καθώς και το γεύμα με κρασί ή αναψυκτικό στην τοπική ταβέρνα «Ελαιώνας».

Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας, με ενεργό δράση σε περισσότερες από 165 χώρες στον κόσμο)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κάριτας Αθήνας
Ομήρου 9, 106 72 Αθήνα
Τηλ. / Φαξ: (+30) 210 3626 186
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.30 – 16.00

Τομέας Προσφυγικού Έργου
Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
Φαξ: 210 5246 646
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00

Κέντρο Συμβουλευτικής
Καποδιστρίου 52, 104 32 - Αθήνα
Τηλ: 210 3317471
e-mail: socialservices@caritasathens.gr
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00 (κατόπιν ραντεβού)

Caritas Athens Greece © 2019 All rights reserved.