ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΟΜΗΡΟΥ 9 ΑΘΗΝΑ - TΗΛ: 210 3626186

Ευχές και Μήνυμα για το Πάσχα

 

Παρά τις δυσκολίες αυτής της χρονιάς,

η αλήθεια του Πάσχα φέρνει κοντά τους ανθρώπους

γιατί σύμφωνα με τον Ιησού,

η πραγματικότητα που δεν θα εξαφανιστεί ποτέ,

είναι η παρουσία των φτωχών ανάμεσά μας (Μκ 14,7).

 

Σε αυτό το χριστιανικό μας καθήκον,

πολλές φορές είμαστε συνοδοιπόροι.

 

Ας έχουμε ένα Ειρηνικό και γεμάτο Αγάπη Πάσχα

 

Χρόνια Πολλά

 

Το ΔΣ της Κάριτας Αθήνας

 

Όσοι πιστεύουν δεν είναι ποτέ μόνοι

Με τη νέα πραγματικότητα του lockdown, της καραντίνας, της μάσκας πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν ήδη εμπιστευτεί τη φροντίδα τους στην Caritas, καθώς και πολλοί νέοι που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα χρειάζονταν βοήθεια, αισθάνθηκαν ιδιαίτερα μόνοι και αποκλεισμένοι.

Το εύλογο και δικαιολογημένο κάλεσμα για την τήρηση των αποστάσεων έχει αυξήσει την καταστροφική απομόνωση. Ακούμε να γίνεται λόγος για «κοινωνική απόσταση» των ανθρώπων. Ένας όρος που θα μπορούσε καλύτερα να διατυπωθεί ως «απομακρυσμένη κοινωνικοποίηση». Έτσι παραμένει κοντά ο ένας στον άλλον, τηρώντας τη φυσική απόσταση.

Στην τελευταία κοινωνική εγκύκλιο Fratelli Tutti διαβάζουμε ότι και πριν από την πανδημία ήμασταν «πιο μόνοι από ποτέ σε έναν ολοένα αυξανόμενο κόσμο που προωθεί τα ατομικά συμφέροντα και αποδυναμώνει την κοινοτική διάσταση της ζωής» (FT 12).  (…)  «σήμερα τροφοδοτούμαστε με τα όνειρα της λάμψης και του μεγαλείου. Καταλήξαμε να ζούμε την απόσπαση της προσοχής, το κλείσιμο στον εαυτό μας και τη μοναξιά. Η εξάρτηση από το δίκτυο (network) μας κάνει να χάνουμε την έννοια της αδελφοσύνης. Ψάχνουμε για γρήγορα και ασφαλή αποτελέσματα, και καταπιεζόμαστε από ανυπομονησία και άγχος. Φυλακισμένοι μιας εικονικής πραγματικότητας, χάσαμε τη νόστιμη γεύση της πραγματικής αλήθειας» (FT 33). Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μάθουμε από την πανδημία που έφερε πρωτόγνωρες καταστάσεις και ιδέες ύπαρξης και συμβίωσης. Η μοναξιά προϋπήρχε της πανδημίας, σήμερα όμως είναι περισσότερο ορατή γιατί επέφερε την πλήρη απομόνωση πολλών.

Με βάση την εμπειρία και την επιστημονική έρευνα, αναγνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον άλλο. Όταν ο Ιησούς στρέφει την προσοχή μας στη μοναξιά, τα λόγια Του μας υποχρεώνουν σε κάθε έναν από τους εγκαταλελειμμένους ή αποκλεισμένους αδελφούς μας να αναγνωρίσουμε τον ίδιο τον Χριστό (βλ. Ματ 25, 40.45) O Ιησούς μας θυμίζει ότι η κοινότητα είναι το φάρμακο που θεραπεύει τις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όταν αναγνωρίζουμε ότι ολόκληρη η ύπαρξή μας βασίζεται στην αλήθεια ότι έχουμε πλαστεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, που ο ίδιος είναι κοινωνία τριών προσώπων, εκπληρώνουμε την ύπαρξή μας ως άνθρωποι μέσα από την συνάντηση και την συμμετοχή.

Για να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις στις σημαντικές προκλήσεις της εποχής μας, πρέπει να συνεργαζόμαστε και να ενισχύουμε την αίσθηση αλληλεγγύης όχι μόνο ως άνθρωποι, ως κοινωνία, ως αδέλφια, αλλά και ως ανθρωπογενείς πολιτείες στα διάφορα μέρη του ενός κόσμου. Ιδιαίτερα στις μέρες μας το να ζούμε ως Caritas σημαίνει να προωθούμε και  την κουλτούρα της φροντίδας για το κοινό μας σπίτι και τους ανθρώπους του και να προωθούμε τη δικαιοσύνη για όλους, ειδικά για τους πιο ευάλωτους και τους πιο περιθωριοποιημένους της κοινωνίας.

Σε λίγες μέρες, το βλέμμα μας θα επικεντρωθεί στο άπλετο φως της Ανάστασης του Χριστού. Το επίκεντρο της χριστιανικής πίστης είναι ότι η ζωή, που είναι ισχυρότερη από το θάνατο, και η ελπίδα θα θριαμβεύσουν ενάντια στην απόγνωση. Στη σημερινή κατάσταση, ο κόσμος χρειάζεται να μετατρέψει την ελπίδα και την αγάπη σε δράση. Χρειάζεται εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη.

Η Caritas - η ζωντανή έκφραση της Εκκλησίας - καλείται να αγωνίζεται για όσους έρχονται αντιμέτωποι με τη μοναξιά ώστε να νιώσουν ότι δεν είναι ποτέ μόνοι. Με τα έργα και τις προσπάθειές για ένα καλύτερο κόσμο να προσφέρει συντροφικότητα και φιλική εμπιστοσύνη για όσους έχουν ανάγκη. Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης μας υπενθυμίζει να μην ξεκινάμε ποτέ με μεγάλα λόγια: «Κηρύττετε το Ευαγγέλιο ανά πάσα στιγμή. Μόνο όταν το κρίνετε απαραίτητο, χρησιμοποιήστε τα λόγια».

Στον ολοένα και πιο σημαντικό τομέα της φροντίδας των μοναχικών ατόμων υπάρχουν παραδείγματα καλών πρακτικών σε πολλά μέρη και σε πολλά πρότζεκτς όπου οι άνθρωποι ζουν και είναι Caritas. Ο άνθρωπος μπορεί να βιώσει και να μάθει ο ένας από τον άλλο τη χαρά και την ελπίδα που είναι βαθιά ριζωμένες στο Ευαγγέλιο.

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI είχε πει ότι  «αυτοί που πιστεύουν δεν είναι ποτέ μόνοι. Ο Θεός έρχεται να τους συναντήσει». Το Πάσχα μας ενθαρρύνει να κάνουμε την πίστη και την αγάπη δράση. «Ας ανοιχθούμε στους άλλους για να γνωρίσουμε τον Θεό και να τον συναντήσουμε! Όσο μπορούμε να δείχνουμε ότι τα παιδιά του Θεού δεν αισθάνονται ποτέ μόνα τους! ». Ένα φιλικό χαμόγελο, μια ευγενική λέξη, βοηθάνε. Μπορεί να φαίνονται λίγα, αλλά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή κάποιου, ακόμη και τη δική μας.

Όπως είπε και η Άννα Φρανκ: «Κανείς δεν πτώχευσε με το να δίνει».

 

Καλό και Άγιο Πάσχα σε όλους!!!

 

 

Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας, με ενεργό δράση σε περισσότερες από 165 χώρες στον κόσμο)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κάριτας Αθήνας
Ομήρου 9, 106 72 Αθήνα
Τηλ. / Φαξ: (+30) 210 3626 186
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.30 – 16.00

Τομέας Προσφυγικού Έργου
Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
Φαξ: 210 5246 646
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00

Κέντρο Συμβουλευτικής
Καποδιστρίου 52, 104 32 - Αθήνα
Τηλ: 210 3317471
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00 (κατόπιν ραντεβού)


Caritas Athens Greece © 2019 All rights reserved.